Till dig som vill vandra

  • Så här går det till
  • Registrera din vandring
  • Offentliga vandringar
  • Vandringsleder
  • Vandrings tips!

Är du redo att ta steg för klimatet?

Klimatvandring är mer än bara en promenad; det är ett kraftfullt sätt att visa ditt engagemang för vår planets framtid. Välj din egen rutt – genom skogar, städer eller längs vackra leder. Oavsett om det är en kort promenad, en dagstur eller en äventyrlig veckolång expedition, ditt deltagande gör skillnad.

Hur fungerar det

Du väljer att vandra för klimatet innan du går ut på din vandring. Det är enkelt och kostnadsfritt att delta. Planera din vandring solo eller i grupp. Efteråt, bidra till vår gemensamma målgång genom att registrera din vandring på vår hemsida. Ditt deltagande blir en del av en större berättelse – ett dokument/en budkavle av beslutsamhet och handling som vi tillsammans förmedlar till våra ledare (riksdagens alla partier och vår regering).

Alla Kan Delta!

Säkerhet och inkludering står i centrum. Du vandrar utifrån egen förmåga, snabbt eller långsamt. Långt eller kort. Du kan skapa en privat utflykt med nära och kära eller gå ut själv där du bor. Du kan också arrangera en offentlig vandring lokalt där du bor/är  som läggs upp här på hemsidan och FB/Instagram (hör av dig!).

Var kan du vandra

Överallt! Upptäck en ny del av din stad, utforska obanade stigar i skogen, eller följ en utmarkerad vandringsled. Vandra där du tycker om att gå. Vår hemsida erbjuder tips och inspiration för att hitta den perfekta platsen för din vandring.

Klimatvandring är...

Klimatvandring är en vänlig, vanlig, beslutsam vandring och ej en demonstration. Vi välkomnar alla, fria från partipolitik och religiösa förtecken, att ansluta sig i en god och viktig sak. Om du vill kan du visa upp ditt engagemang genom att använda våra Klimatvandra.se-dekaler på din vandring, och kom ihåg: vårt mål är att sprida medvetenhet, beslutsamhet och hopp, inte att störa. När du skrivit in vandringen i budkavlen (registrerat den) på klimatvandra.se så har din vandring  blivit en klimatvandring och en del av en gemensam budkavle. 

Olika former för en vandring

1. Du kan göra en privat vandring själv eller med din familj/vänner/kollegor och ni lägger in er vandringslängd, plats och namn efter att ni vandrat i räkneverket på vår hemsida.

2. Du kan gå med i en vandring som andra arrangerar och som finns här på hemsidan: offentliga klimatvandringar.

3. Du kan själv arrangera en offentlig vandring öppen för andra att följa med på som du bjuder in till och som vi lägger upp här på hemsidan.

Gör din röst hörd

Genom att vandra bidrar du till en större rörelse. Varje steg räknas när vi sammanställer vårt gemensamma avtryck och presenterar det för riksdag och regering. Vår slutvandring in till Stockholm i september med budkavlen är en kraftfull signal för vårt engagemang. 

Håll Dig Uppdaterad

Följ oss på Instagram och Facebook för att inte missa planerade vandringar eller uppdateringar. Sänd gärna in bilder från din vandring som vi lägger upp om du vill. Din röst och dina steg inspirerar andra och tillsammans kan vi göra verklig skillnad för klimatet.

  • Svenska turistföreningens vandringsleder finner du här 
  • Naturkartans vandringsleder finner du här

Du som organiserar vandring för andra:  

Här finns mer att läsa för dig som vill organisera en offentlig vandring, klicka här: organisera  offentlig vandring

Här är lite tips!


- Planera själv eller tillsammans datum och rutt innan ni går iväg. Tänk till om vad som är bra/viktigt att ha med;
kläder för olika väder, god matsäck, vatten, bra skor, extra strumpor till dig eller till vän på vandringen, påse att ta med ditt skräp i.

- Ta god hänsyn till den natur och de miljöer ni beträder. Följ det vi kallar för: ”Allemansrätt & Omsorgsvilja” där vi gemensamt vårdar miljön när vi rör oss i skog och mark, samt ser till att alla platser vi stannar vid lämnas “lite finare än när vi kom”. Rent och snyggt så att den natur/plats vi använt kan återhämta sig och växa vidare. Här kan du läsa om Allemansrätten . Tips från Håll Sverige Rent.

- Ta hand om er gemensamma vandring i en god anda och balans som ger er en trivsam stund och en lagom vandringslängd.

-Paus och återhämtning är lika viktig som vandringen. Fika, matsäck, lägereld (om det är möjligt att elda den period du går eller där du är) eller kanske stopp på café. Ni väljer själva form och innehåll i er vandring. Glöm ej vattenpauser där deltagare får möjlighet att återhämta sig, reflektera och möta naturen på t ex en utsiktsplats, i en glänta, vid en sjö eller på skogens bästa stubbe.

- Du behöver ha god lokalkännedom när du tar med andra ut i naturen eller karta, kompass. Tips! glöm ej att mobilen inte alltid har täckning eller batterier som fungerar så bygg din vandring på ett genuint sätt som gör att den fungerar både med och utan modern teknik. Tala om innan du går iväg till någon i din närhet i vilket område du tänker vandra.

Media

"Naturskyddsföreningens tidning skriver om Klimatvandring: På flera platser i Sverige har det organiserats vandringar med syfte att lyfta klimatfrågan. Initiativet går under parollen “Klimatvandra”, och några som hakat på är Naturskyddsföreningen i Österåker..." Läs mer här

Vill du vandra mera

Du välkommen att klimatvandra igen, man kan klimatvandra många gånger. Namnet registreras bara en gång men orterna kan bli flera och vandringslängden fylls på med allas vandringsvilja. 

I september kan du också följa med på den avslutande vandringen in till Stockholm 23 september, då vi lämnar över en budkavle inkluderat vandringarnas längd, antal till regering/riksdag.


Vi vill också tipsa dig som vill fortsätta att vandra om Friluftsfrämjandet många olika vandringar som man kan gå med i och också Pilgrimswalk for future samt Naturskyddsföreningen som också genomför vandringar på olika håll i landet.

Omsorg om liv på jorden
skall få vara viktigt

Vill du organisera en klimatvandring eller har frågor  
- Kontakta oss gärna!
Sociala medier
   QR kod/hemsidan