Orter/Platser/Städer 
  • Här nedan hittar du offentliga vandringar där du är välkommen att vandra med
  • Vill du organisera en offentlig vandring som vi lägger upp här på hemsidan/FB/Instagram? Hör av dig
  • Du kan också själv (privat) vandra var du vill, när du vill och sedan registrera din vandring  här

Offentliga vandringar

Österåker - Rydboholms slott

Invid Rydboholms slott - Österåker
När: Torsdag 13 juni kl 18-20
Vi vandrar tillsammans i vacker natur och i varje steg gör vi vår röst hörd för klimatet.
Vandringsvärd: Naturskyddsföreningen Österåker i samarbete med KLIMATVANDRA. Alla vandrade kilometrar registreras och visar vår viljeyttring att riksdag och regering tar klimatkrisen på allvar. För mer info se Klimatvandras hemsida https://klimatvandra.se/
Samling: parkeringen invid Rydboholms slott
Medtag: Ta med en fika korg så tar vi en paus i vår vandring. 
Vandringsvärd: Maria Olausson maria.olausson@bahnhof.se
VÄLKOMNA!

Hagaparken Stockholm

När: lördag 15 juni. Samling kl 15.00.

Vi vandrar i Hagaparken, mot Koppartältet och rundar parken tillbaka till Stallmästargården.

Samling: Nedanför Stallmästargården, vid vattnet

Hur: Sträckan är ca sex km.
Medtag: en trevlig fikamatsäck och något att sitta på.
Vandringsvärdar: Marie Meijer-Falk, mariemeijerfalk@myself.com och Anna Frenning, anna@frenning.se. Maila gärna och berätta att du kommer – eller om du har frågor.


Slott till Slott

Vandring från Tullgarns slott i Södertälje till Stensunds slott i Trosa. När: Söndag 30 juni kl 10.00. En längre vandring med flera stopp  och någon avstickare till spännande platser längs med vägen. Vi vandrar ca 18 km och kommer åter till starten ca kl 15.00. Heldagsvandring från Tullgarns slott till Stensunds slott längs med vatten och ängar och Sörmlandsleden. Vid Stensunds slott får vi skjuts tillbaka till utgångsplatsen/Tullgarn.Samling: Parkeringen vid Tullgarns slott 
Medtag: Matsäck ( fika + lunch, vatten, sittunderlag och kläder efter väder. Badkläder om du vill bada på vägen.
Vandringsvärd: Tom Jonasson. Kontaktperson: Madeleine Söderström . Mail: madeleine@morko.se Tel: 0738461932

Kalkberget - Mörkö

Onsdag 3 juli  kl 10.00
Kalkbergets Naturreservat på nordöstra Mörkö.
Vandringsvärd: Tom Jonasson. Kontaktperson: Madeleine Söderström . Mail: madeleine@morko.se Tel: 0738461932Samling: vid Kalkbergets anslagstavla vid vägbommen 300 m efter Egilsvik.
Medtag: egen fika, vatten, sittunderlag och kläder utifrån väderlek.
Bro till ön från fastlandet. Bussförbindelse SL: Hållplats Egilsvik/Håga. Hör av dig om du behöver hämtning från Åby/bussplats
Vandring ca 5 km på grusväg och på stigar med en kort uppförsbacke till platån med utsikt över fjärden. "Kalkberget" utgörs av en långsträckt bergrygg med en fantastisk utsikt. Här i den magra men samtidigt kalkrika jorden trivs arter som du normalt endast påträffar på Öland och Gotland. Den här lite magiska platsen beskriver också det som sägs om Mörkö i folkmun "Mörkö den blommande sagoön" där det blommar även i den magraste jorden. 

Läs mer om Kalkberget här: https://www.naturkartan.se/sv/stockholms-lan/kalkberget-3

Hemsida: https://klimatvandra.seSödra Mörkö - Eriksö Södertälje

Måndag 8 juli kl 10.00. Vi vandrar vi på de södra delarna av Mörkö/Eriksö. Här är är ekarna mångfaldiga, blomningen likaså. Ta med badkläder för den som vill ta ett dopp och en god matsäck till sommarpausen. Vi tar en längre fikapaus i den här vandring om vädret tillåter oss att njuta fullt ut av skärgården i Södertäljes södra arkipelag. Bad eller om  du vill utforska klipphällarna och ängarna på egen hand.
Samling vid Mörkö Kyrka. Bro till ön från fastlandet. Bussförbindelse SL: Hållplats Egilsvik/Håga. Hör av dig om du behöver hämtning från Åby/bussplats, Hölö
Medtag: egen fika, vatten, sittunderlag och kläder utifrån väderlek.
Vandringsvärd: Tom Jonasson. Kontaktperson: Madeleine Söderström . Mail: madeleine@morko.se Tel: 0738461932

Skåne - Österlen

Klimatvandra vid Stenshuvud - Hälleviks fyr – Rörumsån

När: 10 juli. Samling kl 11.

Vi vandrar från Stenshuvud norrut mot Hällevik, rundar fyren, sedan längs stranden, upp längs Rörums norra å, sedan tillbaka mot parkeringen vid Stenshuvud.

Samling: parkeringen vid Stenshuvud

Hur: En rundtur på ca 7 km. Mycket varierad biotop. Tidsåtgång ca 3 timmar inklusive fikapaus.

Medtag: en trevlig fikamatsäck, något att sitta på, badkläder

Vandringsvärdar: Ninni Borg ingridborg@hotmail.com och Anna Frenning anna@frenning.se. Maila gärna och berätta att du kommer – och om du har frågor.


Brantevik - Grönet 

När: 12 juli. Samling kl 14.30
Vi vandrar från hällristningsområdet Yxornas hällar till det natursköna området Grönet strax söder om Brantevik, och sedan tillbaka till Yxornas hällar. Samling: Parkeringsplatsen vid Yxornas hällar.

Hur: Sträckan är ca åtta km t/r. Tidsåtgång 3-4 timmar inklusive fikarast
Medtag: en trevlig fikamatsäck, vatten och något att sitta på.
Vandringsvärdar: Marie Meijer-Falk, mariemeijerfalk@myself.com och Anna Frenning, anna@frenning.se. Maila gärna och berätta att du kommer – och om du har frågor.

Lina Naturreservat 
Södertälje

Lördag 7/9 10.00. Klimatvandra till Lina naturreservat på Årets Global Walk for Future Day, en dag full av klimatvandringar runt hela världen, även i Södertälje! Vi vandrar med några pauser ca 5 km längs Mälaren och Linavägen fram till Lina naturreservat. Vid
fågeltornet (ca kl. 12:30) intar vi vår matsäck och får träffa Naturreservatets förvaltare Carolina Hauk. som berättar om reservatet. Den som vill kan sedan hänga med på en liten tur längs våtmarksområdet eller utsiktsberget eller fortsätta pausa/fika. Sedan vandrar vi tillbaka in till staden eller den som vill tar
bussen åter in till centrala Södertälje. Vandringen är ett samarrangemang mellan Naturskyddsföreningen, Klimatvandra.se, Svenska kyrkan,
Fridays for Future (FFF) 

Tid: kl 10.00
Plats: Samling Stortorget kl. 10 
Medtag: Matsäck, sittunderlag och kläder efter väder. 
Info: Naturskyddsföreningen Södertälje/Nykvarn: Lars 073-5638001 eller Lena 070-5755042.
Madeleine Söderström Klimatvandra.se madeleine@morko.se tel: 0738462932

Lina naturreservat: https://www.sodertalje.se/kultur-och-fritid/natur-och-friluftsliv/utflykter-i-naturen/lina/
Naturkartan: https://www.naturkartan.se/sv/stockholms-lan/lina-naturreservat-2

Din vandring... 

Om du vill göra en vandring och bjuda in offentligt till den här så säg till så hjälper vi dig. Maila oss på klimatvandra@gmail.com

Offentliga vandringar
som genomförts 2024

Mörkö - Södertälje

Berghusgrottorna
Fredagsmys i skogen
Fredag 17 maj  kl 17.30
Samling: vid Mörkö kyrka
Vi avrundar veckan och startar helgen med “fredagsmys” i skogen. Vi vandrar för klimatet och för en härlig avrundning på veckan tillsammans.
En vacker och spännande kvällsvandring till en av länets största grottor på södra Mörkö - Berghusgrottan. Vi klimatvandrar tillsammans med Madeleine Söderström som bor på Mörkö och med pedagog, fotograf och skogsälskaren Tom Jonasson. Vandringen fram till berget tar ca ½ timme och går på varierande skogsstig. Grottan består av ett förhållandevis stort omslutet rum med två ingångar. Uppe på själva berget bjuds man på storartad utsikt över Mörkö och Trosa skärgård.
Medtag: Fredags picnic i ryggan, kläder efter väder och om du vill; ficklampa, kikare. Om vädret tillåter så tänder vi en eld. OBS! Samling: vid Mörkö kyrka.
Vandringsvärdar: Tom Jonasson och Madeleine Söderström
Anmälan och frågor, mail: madeleine@morko.se
Tel: 0738461932
FOTO: Tom Jonasson

Årstaviken - Stockholm

När: Lördag 25 maj. Samling kl 15.00.

Vi vandrar runt Årstaviken i vacker natur med vattenglitter. Vi beräknar ca tre-fyra timmars vandring inklusive fikarast.

Samling: Start Skanstulls T-bana, uppgång Ringvägen/Ringen.

Hur: Sträckan är ca åtta km.
Medtag: en trevlig fikamatsäck och något att sitta på.
Vandringsvärdar: Marie Meijer-Falk, mariemeijerfalk@myself.com och Anna Frenning, anna@frenning.se. Maila gärna och berätta att du kommer – eller  om du har frågor.

Välkommen!

Görväln - Järfälla

Mälarvandring genom Görvälns naturreservat Lördagen 18 maj.
Samling kl.11 Kallhälls station, norra utgången vid spärrarna, i tågets riktning.
Pendeltåg mot Bålsta avgår 10.26 från T-centralen.
Medtag matsäck.
Varierande terräng, lätt till medel ca 8- 10 km. Vi går bl a förbi Görvälns slott från 1600-talet och Hummelmora hage, gammal hagmark med intressanta växter och stora gamla ekar.
Vandringsledare Mari och Hans Pårup.
Anmälan till keramik@mariparup.se

Görvälns naturreservat: https://www.jarfalla.se/fritidochkultur/naturochfriluftsliv/naturomraden/naturreservat/gorvalnsnatur...


Moraån - Järna

Söndag 19 maj kl 10.00.  Gör vi en klimatvandring tillsammans och följer vattnets väg längs med Moraån. Vad vet vi egentligen om det viktigaste som naturen ger oss - vatten - och vad kan vi lyssna till och lära av varandras vetskap och vattnets många berättelser?  Moraån slingrar och meandrar sig fram i en  fantastisk natur- och kulturmiljö nära staden och samtidigt mitt i naturen i utkanten av Järna. Moraån är ett naturreservat och Södertälje kommuns viktigaste havsöringså där öringen till hösten vandrar upp från havet till insjön. I ån brusar små vattenfall och forssträckor blandat med stilla stråk i en rik natur.

Samling: vid Q8 Järna kl 10.00. Vi beräknar att vandra (inkl fika) till kl 13

Medtag: matsäck/fika och kläder efter väder.

Frågor: kersti.str@gmail.com
Föreningen "Klimataktiva Järna" står som arrangör och bjuder in till vandring. Vandringsvärd är: Kersti Strömblad och med på vandringen är också Madeleine Söderström från Klimatvandrarna.
Varm välkommen!

Tullgarn - Södertälje

Den 1 april, annandag påsk, blir det premiär! Vi gör årets första klimatvandring i Tullgarns Naturreservat mellan Södertälje och Trosa. Vi vandrar cirka sju kilometer på grusväg och stigar, i skogen en bit och sen upp på ett utsiktsberg där vi tänder en brasa tillsammans.
Vandringsvärd: Tom Jonasson och Madeleine Söderström. Mail: madeleine@morko.se
Samling: Vi ses klockan 11 vid Tullgarnsnäs, på naturreservatets parkering.
Ta med fika/lunch, gärna mat till en gemensam wook,sittunderlag samt vatten och kläder utifrån väderlek.

Att klimatvandra är fritt & gratis!

Välkommen!

Bergshamra - Stockholm

Kom med på vår uppstartsvandring i Bergshamra, Solna, den 13 april kl 11. Vi går i lugn takt med en fikarast i vackra och varierande omgivningar. Beräknad tidsåtgång ca tre-fyra timmar.
Var: Vi startar vid Bergshamra T-bana (södra uppgången) och går till Östra station.
Hur: Sträckan är ca åtta kilometer. Alla är välkomna och vi anpassar takten för deltagarna.
Medtag: fikamatsäck och något att sitta på.
Vandringsvärdar: Marie Meijer-Falk, mariemeijerfalk@myself.com och Anna Frenning, anna@frenning.se. Maila gärna och berätta att du kommer – och om du har frågor. Vi vill bli jättemånga på vår uppstartsvändring!!!! Ta med alla kompisar!
Att klimatvandra är fritt & gratis!

Årstaviken - Stockholm

När: 17 april. Samling kl 17.00.
Vi vandrar runt Årstaviken i vacker natur med vattenglitter. Vi beräknar ca tre-fyra timmars vandring inklusive fikarast.
Samling: Start Skantulls T-bana, uppgång Ringvägen.
Hur: Sträckan är ca åtta km.
Medtag: en trevlig fikamatsäck och något att sitta på.
Vandringsvärdar: Marie Meijer-Falk, mariemeijerfalk@myself.com och Anna Frenning, anna@frenning.se. Maila gärna och berätta att du kommer – och om du har frågor.

Hölö - Södertälje

Söndag den 14 april klockan 11 klimatvandrar vi i Grottbergets naturreservat, Hölö.
Här finns en markant bergklack, som brant stupar ut mot Långsjön och vid bergfoten bildar stora stenblock grottor. En spännande plats med en vacker utsikt över sjön. Här mot klippväggarna är ibland så varmt på våren/sommaren att en man i början på 1900-talet flyttade hit och odlade sydländska grödor i terasser på klipphällarna.
Vandringsvärd/kontakperson: Tom Jonasson & Madeleine Söderström. Mail: madeleine@morko.se
Samling: Hölö busstation
Medtag: egen fika, vatten, sittunderlag och kläder utifrån väderlek
Vandring ca 5 km på grusväg och på stigar.

Vill du organisera en offentlig vandring
eller har idéer och frågor,
hör gärna av dig!