Bakgrund

Runt om i världen ser vi att ekosystemet håller på att kollapsa och försvagningen av vår livsmiljö sker i ökande takt. Vårt sätt att leva har skapat ett livssystem som ofta främjar övergrepp på jorden, naturen och människor. Det är som om vi glömt vad som är centralt för livsförutsättningarna på jorden. 

Vi vill värna klimatet så att det kan stärka vår livsmiljö igen. Det är vår övertygelse att den omsorg om liv som vi omhuldar inte bara kan rädda livet på planeten, utan också göra livet på många sätt rikare, med mera närhet till naturen och till varandra.

Vi vill framtiden väl

Vi vill verka för en snabbare omställning till ett hållbart sätt att leva i enlighet med naturens förutsättningar och forskarnas starka rekommendationer.


Vi vill ge många en möjlighet att både vandra, få sin röst hörd i klimatfrågan och påverka framtiden.


Vi vill att det skall vara enkelt och till stor del självorganiserande så att många får möjlighet att vara med och bidra.


Vi vill vandra tillsammans i skog och mark eller i staden, ha kul tillsammans, göra något meningsfullt för klimatet och samtidigt göra något trivsamt/hälsosamt. Möta naturen, all skönhet och allt stöd som den ger oss. Ge oss en dag av påfyllning och framtidshopp.


Vi tror också att vi behöver mötas i enkla former och dela våra kloka idéer om hur vi i vår vardag har hittat lösningar. Prata om vad som helst men kanske också dela bra tips och idéer om hur man egentligen gör för att leva mer naturligt, cirkulärt, hållbart och samtidigt få bättre livskvalitet, vilket fler och fler vittnar om.  


Vi vet att vi vill vandra för klimatet och vi vandrar gärna med de av er som vill hänga med oss eller dig som vill skapa egen vandring någonstans i landet för samma sak. Just det här känns meningsfullt för oss.


Låt oss vandra för klimatet!

Vi

Som privatpersoner har vi träffats sedan 2022 med syfte att anordna och inspirera till klimatvandringar och därigenom ge stöd för en förändring till ett hållbart livsklimat. I det här sammanhanget representerar vi bara oss själva. Vi är så kallade ”gräsrötter” , vanliga människor som har gjort mycket i våra dar men aldrig gjort precis detta förut. Vi menar att vi är så många fler än vad som syns i dialogen, som tycker att Sverige behöver bli mer konkret i klimatfrågan. Hur synliggör vi det?


Vi tror att just vandringar kan locka fler och andra personer att göra något som synliggör bredden, mängden och på ett folkligt sätt tar oss upp ur fåtöljen, något som både kostar på lite men också är roligt. Ett annorlunda sätt att visa engagemang. Som grupp har vi inga pengar eller kopplingar någonstans, bara en stark idé. Runt oss stöttar våra familjer och vänner med olika kompetenser, ideer och hejarop.


Vi vill boosta folkhälsan och frågan - omsorg om liv och klimat!


Det vi hoppas på är att få en breddad uppslutning som samlar många människor på olika håll i landet och därmed många olika steg för klimatet, som kan visa makthavare att det är en stor majoritet som skulle stödja en mer beslutsam klimatpolitik. Samtidigt stärker vi oss själva och hittar kloka hållbara lösningar när vi möts i en vandring någonstans i Sverige.


Marie Meijer Falk, Mari Pårup Hans Pårup, Anna Frenning och Madeleine Söderström

klimatvandra.se

Sociala medier
   
QR kod till hemsidan