Bakgrund

Runt om i världen ser vi att ekosystemet håller på att kollapsa och försvagningen av vår livsmiljö sker i ökande takt. Vårt sätt att leva har skapat ett livssystem som ofta främjar övergrepp på jorden, naturen och människor. Det är som om vi glömt vad som är centralt för livsförutsättningarna på jorden.

Vi vill värna klimatet så att det kan stärka vår livsmiljö igen. Det är vår övertygelse att den omsorg om liv som vi omhuldar inte bara kan rädda livet på planeten, utan också göra livet på många sätt rikare, med mera närhet till naturen och till varandra.

Vi

Som privatpersoner har vi träffats sedan 2022 med syfte att anordna klimatvandringar under sommaren 2023. Vi har alla varit aktiva på olika sätt för klimatet, men i det här sammanhanget representerar vi bara oss själva. Vi är så kallade ”gräsrötter” , vanliga människor som har gjort mycket i våra dar men aldrig gjort precis detta förut. Vi menar att vi är så många fler än vad som syns i dialogen, som tycker att Sverige behöver bli mer konkret i klimatfrågan.

Hur synliggör vi det?

Vi tror att just vandringar kan locka fler och andra personer att göra något som synliggör bredden, mängden och på ett folkligt sätt tar oss upp ur fåtöljen, något som både kostar på lite men också är roligt. Ett annorlunda sätt att visa engagemang. Som grupp har vi inga pengar eller kopplingar någonstans, bara en stark idé. Runt oss stöttar våra familjer och vänner med olika kompetenser, ideer och hejarop.

Vi vill boosta folkhälsan och frågan - omsorg om liv och klimat!

Det vi hoppas på är att få en uppslutning som samlar många människor på olika håll i landet och därmed många olika steg för klimatet, som kan visa makthavare att det är en stor majoritet som skulle stödja en mer beslutsam klimatpolitik.