Vandring

Här finns information 

 • Hur långt har vi gått tillsammans
 • Registrera sin vandring när du vandrat
 • För dig som vill vandra
 • Du som vill organisera vandring
 • På vandringen - tips!
 • Vandringsleder
Vi har 2023 tillsammans vandrat

6637 kilometer

 2023: Klimatvandringar kan registeras 1 juni - 23 sept.
Efter 23 sept lämnas Vandringslängden/Budkavlen till riksdag/regering i en slutvandring för 2023.
Klimatvandringar startar sedan upp igen våren 2024.
Läs mer om Budkavlen 

 REGISTRERINGEN ÄR NU STÄNGD!
Välkommen att vandra igen 2024 

VIKTIGT
När du vandrat klart registrerar du din vandring inom en vecka i formuläret här nedan. Registreringen öppnar 1 juni och är öppen till 23 september. När du registrerar din vandring så säger du samtidigt ja till att vi lägger in dina vandringsdata i det dokument - budkavle - som lämnas över till regering och riksdag den 23 september från oss alla som vandrat i år. Här kan du läsa mer om budkavlen och slutvandringen 23 september. 

Registrering - Startar igen: 2024

För dig som vill vandra

Vad är en klimatvandring
 • Du väljer att vandra för klimatet innan du går ut på din vandring. 
 • Välj en plats och sträcka utifrån erfarenhet och förutsättningar. 
 • Du kan vandra en mindre stund, länge eller med övernattning alternativt veckovandring. Du kan vandra en gång du kan vandra flera gånger.
 • Det är fritt och gratis att delta och tillsammans påverka vår framtid. 
 • Pausen är lika viktig som själva vandringen: Inkludera en rast/fika tillsammans (egen matsäck) eller om ni vill stanna på café om ni vandrar nära bebyggelse eller i en stad.
 • När du vandrat klart registrerar du (var och en) in din vandring här: Registrera din vandring i den gemensamma vandringslängden/budkavlen som du kan läsa mer om här: Budkavle.
 • Alla är välkomna att vandra under trygga former. Vandringarna sker självorganiserat och i en god vandringsanda. 
 • Då du organiserar en offentlig vandring så behöver det ske bortom partipolitisk och religiös tillhörighet så att fler kan känna sig bekväma, välkomna och många får möjlighet att vandra med. I en privat vandring bestämmer du själv vilken grupp som vandrar.
 • Om du vill synliggöra din vandring så är det endast Klimatvandra.se dekaler som används. Var god respektera att en klimatvandring är en vänlig, vanlig, beslutsam vandring och ej en demonstration. Stör ej dina medmänniskor i samhället och var noggrann med hur du rör dig i den natur du beträder.
Olika former för en vandring:
1. Du kan gå med i en vandring som andra arrangerar som du hittar här på hemsidan: städer/platser med offentliga vandringar,
2. Privat: Du planerar vandringen själv eller med vänner/kollegor/familj och du ( var och en) lägger in din vandringslängd, plats, namn efter att ni vandrat här på hemsidan när ni vandrat klart: Registreria din vandring.
3. Offentlig vandring: Om du vill bjuda in till en offentlig vandring så kan vi lägga upp den här på hemsidan. Mail: kontakt.

Var kan jag vandra

Vill du vandra i skogen eller i staden? Båda är helt rätt, du väljer. Det kan vara en utstakad led, en vandring rätt ut i din skog eller en plats som du länge varit nyfiken på. Längre ned på sidan finns en länk till olika vandringsleder om du vill vandra på en utstakad led.

Genom din vandring är du med och påverkar klimatfrågan

Vi gör alla vår del och när vi hjälps åt blir det tillsammans en lång vandring genom Sverige för klimatet. Allas vandrade kilometer, de orter och de människor som vandrat läggs sedan samman och blir till en lång vandringslängd; ett dokument  och en del av en gemensam Budkavle från många olika vandrare och från många olika orter i landet. Den lämnas över till riksdag och regering i höst i en avslutande vandring den 23 september, där är de som vill välkomna att vandra med in till Stockholm.  

Läs mer här Slutvandring och Budkavle


Följ oss! 

Gå gärna in på Instagram/Facebook så ser du när planerade klimatvandringar och andra nyheter kommer upp under våren/sommaren.

Foto/Video

TIPS Lägg gärna upp bilder och filmer från din vandring på dina digitala konton under hashtag: #klimatvandra2023. På så sätt blir vandringarna synliga för varandra, synliga både lokalt och ute i landet och för de som sitter på besluten i klimatfrågan. Du och din vandring kommer också med in i klimtvandrarflödet som inspirerar, påverkar och ger medvind för klimatet.

För dig som vill organisera en vandring

Om du vill organisera en Klimatvandring med dina vänner, familj, kollegor, med en förening eller din arbetsplats, så är du välkommen att göra det. 

Självorganisering

 • Klimatvandringarna bygger till största delen på "självorganisering" för att möjliggöra för mångas engagemang och delaktighet.
 • Alla som är med och vandrar ansvarar själv för sitt deltagande, trygghet och säkerhet.
 • Vandringsvärden ansvarar för formen, tiden och bestämmer/visar vägen för vandringen.
Vi i arbetsgruppen för Klimatvandra2023 har utvecklat en ram för vandringarna som du kan läsa om här på hemsidan. Du som håller i en offentlig vandring får också information sänt till dig inför vandringen. Klimatvandra 2023 håller också i den gemensamma digitala plattformen (hemsidan samt FB/Instagram) som samlar ihop och synliggör vandringarna. 
Vi hjälper dig i planeringen i den utsträckning du vill ha stöd.
Vi i arbetsgruppen organiserar också slutvandringen och överlämningen av Budkaveln i slutet på vandringssäsongen. 

Hör av dig till oss om du vill bolla dina tankar, så kan vi beskriva hur det kan gå till och tipsa om hur olika vandrare gjort i olika städer. Alla som vandrar med i vandringarna handhar och tar ansvarar själva för sin trygghet och säkerhet i sin vandring. I korta drag så är det så här enkelt att organisera en vandring: 


 • Du väljer att vandra för klimatet innan du går ut på din vandring.
 • Du organiserar vandringen som du vill med vald längd, tempo och sträcka/plats att gå. Du kan vandra i staden, på landsbygden, i skogen eller på fjället - du väljer. 
 • Vill du att vandringen skall vara offentligt öppen för andra att vandra med: Hör av dig till oss så lägger vi upp den på hemsidan här och på FB/Instagram.  Maila din information om vandringen till: klimatvandra@gmail.com: Var ni skall vandra (plats), längd, samlingsplats  och vem man skall kontakta för mer detaljer om man vill vandra med. Du kan om du vill också tillägga kort text (max 40 ord)  om terräng eller om annat man behöver vet för att du skall få kontakt med rätt målgrupp, om man ska ta med matsäck eller annat.
 • Du kan också genomföra den vandring som du redan planerat och dedikera er vandring till klimatet. Du bestämmer då innan du går att du vandrar för klimatet. När du vandrat klart lägger du in vandringslängden på hemsidan i vår gemensamma vandringspott (se ovan).
 • Du kan få dekaler som passar att dela på sociala media och du kan om du vill lägga upp ett eget FB event för din vandring där deltagare lätt kan hitta dig och den information de behöver. Ändrar du väsentligt informationen där så behöver du också meddela oss så vi kan ändra t ex kontaktuppgifter och tider på klimatvandra.se.
Innan ni vandrar iväg
 • Viktigt att du innan start fångar upp varför ni gör vandringen - för klimatet - innan ni går i väg.
 • Ta god hand om kulturen/trivseln i gruppen, en viktig del av vandringsklimatet. 
 • Uppmuntra att alla tar med matsäck och vattenflaska samt något att sitta på i pauserna. 
 • Ha koll på hur långt ni går och hur många ni är under hela vandringen. 
 • Du väljer själv form och innehållet i din vandring; om du vill att ni under vandringen pratar om lösningar och annat relaterat till klimatet eller pratar om helt andra saker. Den kan vara en vandring i högt tempo eller en stilla tyst vandring med lite prat, olika för olika.
 • Att du informerar om Budkavlen innan ni går samt former för vandringen så att det blir tryggt för alla som vandrar med.
 • Att vandringarna sker i en god vandringsanda och bortom partipolitiskt och religiös tillhörighet när du organiserar en offentlig vandring så att många får möjlighet att vandra med, känna sig bekväma och välkomna.
Efter er vandring
 • Viktigt är att var och en efter vandringen knappar in vandringsdatan här: Vandring/Registrera så att vandringen blir en klimatvandring och innehållet i budkavlen blir fullständigt: Mail. vandringslängd, ort, namn (se ovan).

Kontakta oss för mer information eller för att ta del av våra mailutskick

Facebook och Instagram lägger vi regelbundet ut information och bjuder in till digitala informationsträffar.

På vandringen

TIPS

- Planera själv/tillsammans rutt, datum och lite annat bra/viktigt att ha med; kläder för olika väder, god matsäck, vatten, bra skor, påse att ta med ditt skräp i.

- Ta god hänsyn till den natur och de miljöer ni beträder. Följ det vi här kallar för: ”Allemansrätt & Omsorgsvilja” där vi gemensamt vårdar miljön när vi rör oss i skog och mark, samt ser till att alla platser ni stannar vid lämnas “lite finare än när ni kom”. Rent och snyggt så att den natur/plats vi använt kan återhämta sig och växa vidare. Här kan du läsa om Allemansrätten . Tips från Håll Sverige Rent.

- Ta hand om er gemensamma vandring i en god anda och balans som ger er en trivsam stund och en lagom vandringslängd. 

- Fika, matsäck, lägereld (om det är möjligt att elda den period du går eller där du är) eller kanske stopp på café. Paus och återhämtning är lika viktig som vandringen. 

- Ni väljer form och innehåll i er vandring. Glöm ej vattenpauser där deltagare får möjlighet att återhämta sig, reflektera själv eller tillsammans och möta naturen på en utsiktsplats, i en glänta, vid en sjö eller på skogens bästa stubbe.

- Du behöver ha god lokalkännedom eller karta, kompass. Tips! glöm ej att mobilen inte alltid har täckning eller batterier som fungerar så bygg din vandring på ett genuint sätt som gör att den fungerar både med och utan modern teknik. Tala om innan du går iväg till någon i din närhet i vilket område du tänker vandra. 


Tips: Vandringslängd - tid
Tips på mat ute från Friluftsfrämjandet

Tips att ha med och förbereda från Friluftsfrämajandet

Vandringsleder

 

Om du vill klimatvandra på någon av Sveriges fina utstakade vandringsleder så har du en lista här: Vandringsleder i Sverige - STF.
På STF:s hemsida finns även tips på boenden, packninglistor, utrustningstips och mycket mer:  https://www.svenskaturistforeningen.se/aktiviteter/vandring/

Vandringsleder finns också här på Naturkartan 

Här vandras det i sommar

Platser och kontaktpersoner för de offentliga vandringarna som du är välkommen att vandra med på. Du kan också själv skapa en privat vandring hemma eller på din semesterresa och lägga in dina vandringsdata på hemsidan efter din vandring.

Din vandring

Vill du ha en bra sommar och njuta av all skönhet, alla vackra vyer, sköna människor, god mat/fika och kanske sjunga längs med vägens vita band? Vem vet, du skapar själv innehåll och sätter ditt 'soundtrack' på din vandring. 

Vill du vandra mera?

Om vandringen har varit trivsam så är du välkommen att klimatvandra igen i sommar. I vår planering ligger också att genomföra vandringar sommaren 2024. I september kan du också följa med på den avslutande vandringen in till Stockholm 23 september, då vi lämnar över en budkavle inkluderat vandringarnas längd, antal och bilddokumentation till regering/riksdag. 


Vi vill också tipsa dig som vill fortsätta att vandra om Friluftsfrämjandet många olika vandringar som man kan gå med i och också Pilgrimswalk for future samt Naturskyddsföreningen som också genomför vandringar på olika håll i landet.

Kontakt: klimatvandra@gmail.com