VIKTIGT
När du vandrat klart registrerar du din vandring inom en vecka i formuläret här nedan. Registreringen öppnar 1 juni och är öppen till 23 september. När du registrerar din vandring så säger du samtidigt ja till att vi lägger in dina vandringsdata i det dokument - budkavle - som lämnas över till regering och riksdag den 23 september från oss alla som vandrat i år. Här kan du läsa mer om budkavlen och slutvandringen 23 september.
Var kan jag vandra
Vill du vandra i skogen eller i staden? Båda är helt rätt, du väljer. Det kan vara en utstakad led, en vandring rätt ut i din skog eller en plats som du länge varit nyfiken på. Längre ned på sidan finns en länk till olika vandringsleder om du vill vandra på en utstakad led.
Genom din vandring är du med och påverkar klimatfrågan
Vi gör alla vår del och när vi hjälps åt blir det tillsammans en lång vandring genom Sverige för klimatet. Allas vandrade kilometer, de orter och de människor som vandrat läggs sedan samman och blir till en lång vandringslängd; ett dokument och en del av en gemensam Budkavle från många olika vandrare och från många olika orter i landet. Den lämnas över till riksdag och regering i höst i en avslutande vandring den 23 september, där är de som vill välkomna att vandra med in till Stockholm.
Läs mer här Slutvandring och Budkavle
Följ oss!
Gå gärna in på Instagram/Facebook så ser du när planerade klimatvandringar och andra nyheter kommer upp under våren/sommaren.
TIPS Lägg gärna upp bilder och filmer från din vandring på dina digitala konton under hashtag: #klimatvandra2023. På så sätt blir vandringarna synliga för varandra, synliga både lokalt och ute i landet och för de som sitter på besluten i klimatfrågan. Du och din vandring kommer också med in i klimtvandrarflödet som inspirerar, påverkar och ger medvind för klimatet.
Om du vill organisera en Klimatvandring med dina vänner, familj, kollegor, med en förening eller din arbetsplats, så är du välkommen att göra det.
Hör av dig till oss om du vill bolla dina tankar, så kan vi beskriva hur det kan gå till och tipsa om hur olika vandrare gjort i olika städer. Alla som vandrar med i vandringarna handhar och tar ansvarar själva för sin trygghet och säkerhet i sin vandring. I korta drag så är det så här enkelt att organisera en vandring:
Kontakta oss för mer information eller för att ta del av våra mailutskick
På Facebook och Instagram lägger vi regelbundet ut information och bjuder in till digitala informationsträffar.
TIPS
- Planera själv/tillsammans rutt, datum och lite annat bra/viktigt att ha med; kläder för olika väder, god matsäck, vatten, bra skor, påse att ta med ditt skräp i.
- Ta god hänsyn till den natur och de miljöer ni beträder. Följ det vi här kallar för: ”Allemansrätt & Omsorgsvilja” där vi gemensamt vårdar miljön när vi rör oss i skog och mark, samt ser till att alla platser ni stannar vid lämnas “lite finare än när ni kom”. Rent och snyggt så att den natur/plats vi använt kan återhämta sig och växa vidare. Här kan du läsa om Allemansrätten . Tips från Håll Sverige Rent.
- Ta hand om er gemensamma vandring i en god anda och balans som ger er en trivsam stund och en lagom vandringslängd.
- Fika, matsäck, lägereld (om det är möjligt att elda den period du går eller där du är) eller kanske stopp på café. Paus och återhämtning är lika viktig som vandringen.
- Ni väljer form och innehåll i er vandring. Glöm ej vattenpauser där deltagare får möjlighet att återhämta sig, reflektera själv eller tillsammans och möta naturen på en utsiktsplats, i en glänta, vid en sjö eller på skogens bästa stubbe.
- Du behöver ha god lokalkännedom eller karta, kompass. Tips! glöm ej att mobilen inte alltid har täckning eller batterier som fungerar så bygg din vandring på ett genuint sätt som gör att den fungerar både med och utan modern teknik. Tala om innan du går iväg till någon i din närhet i vilket område du tänker vandra.
Tips: Vandringslängd - tid
Tips på mat ute från Friluftsfrämjandet
Om du vill klimatvandra på någon av Sveriges fina utstakade vandringsleder så har du en lista här: Vandringsleder i Sverige - STF.
På STF:s hemsida finns även tips på boenden, packninglistor, utrustningstips och mycket mer: https://www.svenskaturistforeningen.se/aktiviteter/vandring/
Vandringsleder finns också här på Naturkartan
Platser och kontaktpersoner för de offentliga vandringarna som du är välkommen att vandra med på. Du kan också själv skapa en privat vandring hemma eller på din semesterresa och lägga in dina vandringsdata på hemsidan efter din vandring.
Om vandringen har varit trivsam så är du välkommen att klimatvandra igen i sommar. I vår planering ligger också att genomföra vandringar sommaren 2024. I september kan du också följa med på den avslutande vandringen in till Stockholm 23 september, då vi lämnar över en budkavle inkluderat vandringarnas längd, antal och bilddokumentation till regering/riksdag.
Vi vill också tipsa dig som vill fortsätta att vandra om Friluftsfrämjandet många olika vandringar som man kan gå med i och också Pilgrimswalk for future samt Naturskyddsföreningen som också genomför vandringar på olika håll i landet.
Kontakt: klimatvandra@gmail.com