Vandring

Här finns information 

  • Registrera sin vandring när du vandrat
  • För dig som vill vandra
  • Du som vill organisera offentlig vandring
  • På vandringen - tips!
  • Vandringsleder
Vi har tillsammans 2023
vandrat på 152 platser

6637 kilometer

 REGISTRERINGEN  ÖPPNAR 1 april 2024

VIKTIGT
När du vandrat klart registrerar du din vandring här nedan. Registreringen öppnar 1 april 2024. När du registrerar din vandring så säger du samtidigt ja till att vi lägger in dina vandringsdata i det dokument - budkavle - som lämnas över till regering och riksdag i september från oss alla som vandrat i år. Här kan du läsa mer om budkavlen .

Registrering: Öppen april - september 2024

För dig som vill vandra

Varför Klimatvandring

Är du redo att ta steg för klimatet? Klimatvandring är mer än bara en promenad; det är ett kraftfullt sätt att visa ditt engagemang för vår planets framtid. Välj din egen rutt – genom skogar, städer eller längs vackra leder. Oavsett om det är en kort promenad, en dagstur eller en äventyrlig veckolång expedition, ditt deltagande gör skillnad.

Hur fungerar det

Du väljer att vandra för klimatet innan du går ut på din vandring. Det är enkelt och kostnadsfritt att delta. Planera din vandring solo eller i grupp. Du som vandrar ansvarar själv för ditt deltagande, trygghet och säkerhet. Efteråt; bidra till vår gemensamma målgång genom att registrera din vandring på vår hemsida. Ditt deltagande blir en del av en större berättelse – ett dokument/en budkavle av beslutsamhet och handling som vi tillsammans förmedlar till våra ledare.  

Alla Kan Delta!

Vi välkomnar alla att ansluta sig i denna goda sak. Trygghet och inkludering står i centrum när du arrangerar en offentlig vandring eller en privat utflykt med nära och kära. Om du arrangerar en offentlig vandring så sker den fri från partipolitik, religiösa eller andra förtecken. Om du vill kan du visa upp ditt engagemang genom att använda våra Klimatvandra.se-dekaler på din vandring, och kom ihåg: vårt mål är att sprida medvetenhet, beslutsamhet och hopp, inte att störa.

Var kan du vandra

Överallt! Upptäck en ny del av din stad, utforska obanade stigar i skogen, eller följ en utmarkerad vandringsled. Vår hemsida erbjuder tips och inspiration för att hitta den perfekta platsen för din vandring.

Gör din röst hörd

Genom att vandra bidrar du till en större rörelse. Varje steg räknas när vi sammanställer vårt gemensamma avtryck och presenterar det för riksdagen och regeringen. Vår slutvandring i Stockholm i september är en kraftfull signal av vårt engagemang och där alla som vill är välkomna att delta.

Privat eller offentlig vandring

Privat: Du planerar vandringen själv eller med vänner/kollegor/familj.
Offentlig vandring: Du kan gå med i en vandring som andra arrangerar som du hittar här på hemsidan: städer/platser med offentliga vandringar,
Organisera offentlig vandring: Om du vill bjuda in till en offentlig vandring så lägger vi upp den här på hemsidan och sociala medier. Maila oss på: kontakt.

Håll dig uppdaterad

Följ oss på Instagram och Facebook för att inte missa några planerade vandringar eller uppdateringar. Din röst och dina steg kan inspirera andra och tillsammans kan vi göra en verklig skillnad för klimatet.

På vandringen

TIPS

- Bra/viktigt att ha med; kläder för olika väder, god matsäck, vatten, bra skor, påse att ta med ditt skräp i.

- Ta god hänsyn till den natur och de miljöer ni beträder. Följ det vi här kallar för: ”Allemansrätt & Omsorgsvilja” där vi gemensamt vårdar miljön när vi rör oss i skog och mark, samt ser till att alla platser ni stannar vid lämnas “lite finare än när ni kom”. Rent och snyggt så att den natur/plats vi använt kan återhämta sig och växa vidare. Här kan du läsa om Allemansrätten . Tips från Håll Sverige Rent.

- Ta hand om er gemensamma vandring i en god anda och balans som ger er en trivsam stund och en lagom vandringslängd. 

- Fika, matsäck, lägereld (om det är möjligt att elda den period du vandrar). Paus och återhämtning är viktigt i en klimatvandring; En möjlighet att reflektera själv eller tillsammans  på en utsiktsplats, i en glänta, vid en sjö, i en park, på skogens bästa stubbe eller stadens trevligaste café. Ni väljer form och innehåll i er vandring.  

- Du behöver ha god lokalkännedom eller karta, kompass. Tips! glöm ej att mobilen inte alltid har täckning eller batterier som fungerar så bygg din vandring på ett genuint sätt som gör att den fungerar både med och utan modern teknik. Tala om innan du går iväg till någon i din närhet i vilket område du tänker vandra. 

Tips: Vandringslängd - tid
Tips på mat ute från Friluftsfrämjandet

Tips att ha med och förbereda från Friluftsfrämajandet

För dig som vill organisera en offentlig vandring

Hör av dig till oss om du vill organisera en offentlig vandring. Läs mer här 

Här finner du information och kontaktpersoner för de offentliga vandringarna som du är välkommen att vandra med i. Kanske du också vill lägga upp en vandring här så att din ort kommer upp på vandringskartan  -  #klimatvandra2024! Här ligger också vandringarna för 2023 kvar som inspiration när du skall skapa och bjuda in till din klimatvandring 2024.

 

Om du vill klimatvandra på någon av Sveriges fina utstakade vandringsleder så har du en lista här: Vandringsleder i Sverige - STF.  På STF:s hemsida finns även tips på boenden, packninglistor, utrustningstips och mycket mer:  https://www.svenskaturistforeningen.se/aktiviteter/vandring/

Vandringsleder finns också här på Naturkartan 

Foto/Video

TIPS Lägg gärna upp bilder/filmer från din vandring på dina digitala konton under hashtag: #klimatvandra och #klimatvandra2024. Din vandring blir synliga både lokalt och ute i landet och inspirerar, påverkar och ger medvind för din aktivitet och för initiativet - för klimatet.

Vill du vandra mera?

Om vandringen har varit trivsam så är du välkommen att klimatvandra igen.  I september kan du också följa med på den avslutande vandringen in till Stockholm i september, då vi lämnar över en budkavle inkluderat vandringarnas längd, antal och bilddokumentation till regering/riksdag. 

Vi vill också tipsa dig som vill fortsätta att vandra om Friluftsfrämjandet många olika vandringar som man kan gå med i och också Pilgrimswalk for future samt Naturskyddsföreningen som också genomför vandringar på olika håll i landet. 

Kontakt: klimatvandra@gmail.com